Proteine

shake1prine


Proteinele sunt materialul de baza pentru constructia celulelor.Avem nevoie de proteine pentru cresterea musculaturii.Denumirea “protein” (din greaca Protos-intaiul ,cel mai important)reflecta mai exact importanta biologica a acestei clase de substante.

Proteinele:

  • sunt principala componentă structurală a celulei;
  • sunt utilizate pentru dezvoltarea , “reparația” și pastrarea tesuturilor;
  • o sursă de energie.

Un sportiv activ trebuie sa consume 2-3 g proteine/1kg greutate corporala , in cazul in care acesta doreste o crestere a masei musculare.

Nu uitați că o cantitate mare de proteine ​​( ​​cu absorbtie rapida) trebuie luate în prima oră după antrenament: în prima jumătate de oră – cu un cocktail pe baza  de carbohidrati, și în 40-60 minute – un shake de proteine​​.

Tipuri de proteine

Sunt diferite tipuri de suplimente de proteine pentru cresterea muschilor.

Exemplu: pe baza de lapte, soia,carne etc.Dar cele mai importante suplimente de proteine sunt:

  • cazeina
  • din zer

Fiecare tip de proteine are proprietati unice.

Cazeina se asociaza greu, treptat eliminind aminoacizi in singe. Acesta putin actioneaza asupra sintezei proteinelor,dar incetineste semnificativ descompunerea acestuia. Este un supliment ideal pentru folosirea inainte de somn. El va inhiba catabolismul din muschi in timpul somnului.

Proteina din zer elibereaza mult mai rapid aminoacizii, astfel ridicand semnificativ sinteza proteinelor. Dar, din pacate, peste citeva ore totul se termina. In plus, ridicarea brusca a sintezei proteinelor este urmata de ridicarea catabolismului, intrucit corpul omului este foarte dinamic, si paralel cu sinteza proteinelor lanseaza descompunerea acestuia. Proteina din zer va fi foarte potrivita dupa antrenament sau  de dimineata, cind corpul are  nevoie de un nivel de aminoacizi mare.

 
kai
 

Valoarea biologica a proteinelor pentru cresterea muschilor.

Valoarea biologica a proteinelor se identifica dupa gradul de similitudine structurii aminoaciziilor sai cu structura oricarui din proteinele corpului nostru. La inceput sa constat, ca cea mai mare valoare biologica il are oul. Valoarea biologica a oului a fost admisa ca 100. Ulterior cind a fost obtinut izolatul de zer, au descoperit, ca aceasta proteina are o valoare biologica mai mare de cit oul. Sa dovedit, ca valoarea biologica a zerului se stabileste intre 105-154. In lista de mai jos sunt prezentate valorile biologice a proteinelor de baza.

Proteine – valoarea biologica.

  • Izolat de zer 105-154
  • Concentrat de zer 104
  • Ou 100
  • Lapte de vaca 91
  • Albus de ou 88
  • Peste 83
  • Carne de vaca 80
  • Carne de gaina 79
  • Cazeina 77
  • Soie 74
  • Orez 59
  • Cereale 54
  • Boabe 49 (fasole, mazare, etc.)

 
Metoda de consumare a proteinelor pentru cresterea musculara.

Proteinele se produc sub forma de praf si sunt consumatr sub forma de cocktailuri proteice. Pentru prepararea lor se foloseste :

  • apa
  • lapte degresat
  • suc

 
Este interzis folosirea lichidelor calde,  deoarece de la caldura proteinele se denatureaza si absorbtia lor se micsoreaza brusc. Raportul praf-lichid nu este importanta, dar in practica pentru pregatirea unei doze (30-40 g de proteina) se foloseste 250-400 ml. Cel mai bine este de pregatit cocktailul in mixer. Cocktailul nu se pastreaza mai mult de 1-2 ore dupa pregatire.

Se recomanda sa imparti proteina uniform ,pe tot parcursul zilei. In acelasi timp incercati ca cea mai mare parte de proteina sa fie obtinut din produse ca: lactate, oua, carne de vaca, piept de pui,oua etc.), dar cocktailurile proteice sa fie administrate separat, intre mesele principale, sau impreuna cu produsele sarace in proteine si bogate in carbohidrati.

Comments
  1. ChisleagpemasaluVasui says:

    Cel mai barosan blog ever.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s