Indicele glicemic

Indicele glicemic ne ajuta sa nu ne ingrasam , extrem de folositor pentru persoanele care vor sa slabeasca si pentru diabetici , va explic imediat de ce.

eat healthy!

Ce este glicemia?

Glicemia se refera la nivelul zaharului (glucozei) din sange. In mometul digestiei, organismul transforma carbohidratii ingerati in glucoza facand astfel posibila cresterea nivelului zaharurilor din sange. Acest nivel este foarte important in pierderea sau cresterea in greutate.

Odata digerata mancarea, in organism se produce insulina in anumite cantitati ce depind de nivelul glucozei din sange. Insulina este de fapt un hormon secretat si in functie de cantitatile produse acesta poate influenta sau nu cresterea in greutate. Cu cat secretia acestui hormon este mai mica, cu atat impactul asupra greutati noastre si in special a modificarii acesteia, este mai mic.

De ce este asa important indicele glicemic?

Daca la un moment dat in organism a nimerit o cantitate prea mare de glucoza, acesta o considera de un surplus si o trimite la rezervele de grasime.

Deci cu cat nivelul glicemic al unui produs este mai mic , cu atit creste probabilitatea ca el nu se va depune in grasime. De ce?

Deoarece exista 2 lucruri care influenteaza indexul glicemic :

  1. viteza de hidrolizare a amidonului
  2. cantitatea de amidon care poate fi hidrolizata

IG= indice glicemic

Pentru ca la produsele cu IG mic cantitatea care poate fi hidrolizata pe moment este mai mica si de aceea amidonul se degaja treptat .

Cu cat IG este mai mare (adica cantitatea de zahar din sange este mare) cu atat mai multa insulina se degaja.

mdf

Insulina este cel mai important hormon în metabolismul glucidelor si contribuie la micșorarea concentrației glucozei în sânge.

Insulina este acel hormon care transporta glucoza in tot organismul , si avand un nivel mare de glucoza avem un nivel mare de insulina , deci ea va transporta si glucoza acolo unde nu aveti nevoie de ea , exemplu fiin sunculita de pe burta.

Solutia pentru cei care vor sa slabeasca sau pentru diabetici folosirea produselor cu IG mic.

IG-ul poate fi micsorat folosint impreuna cu proteinele si niste grasimi+ fibre alimentare , deci se accepta o bucatica de ciocolata dupa masa care va ajuta micsorarii IG-ului , dar in nici un caz inainte de masa.

Tabelul cu valorile glicemice al produselor il gasiti sus in rubrica “tabele”

Alimentele si indicele glicemic. De ce doar carbohidratii?

Indicele Glicemic (IG) este masurat doar in cazul carbohidratilor deoarece acestea sunt alimente compuse din zaharuri. Grasimile si proteinile sunt excluse din aceasta categorie pentru simplul fapt ca acestea fie nu contin niciun zahar, fie contin o cantitate foarte mica (aproape neglijabila) de zaharuri. Cu cat mai mare este valoarea IG cu atat mai multa cantitate de zaharuri este absorbita de catre organism.

Carbohidratii cu valoare mica a IG (5-35) sunt alimente ce ajuta la pierderea in greutate. Printre acestea se enumera majoritatea leguminoaselor, cum ar fi varza, spanacul, castravetii, salata verde, fasolea boabe si pastai, nautul, etc., dar si numeroase fructe: capsunele, coacazele, murele, afinele, merele, piersicile, caisele, citricele s.a.m.d.p..

Carbohidratii cu valoare medie a IG (40-50) sunt alimente ce previn cresterea in greutate: cartofii dulci, orezul Basmati, spaghetele si painea integrala, anumite fructe dintre care enumeram strugurii, kiwi, litchi, nuca de cocos, etc.

Carbohidratii cu valoare mare a IG (mai mare de 55) sunt carbohidratii ce ingrasa. Toate alimentele din faina alba, orezul instant si procesat (expandat, budinca, lipicios), cartofii (prajiti, chips, piure) si popcornul au un nivel alarmant al nivelului de zaharuri si se recomanda a se evita.

Fibrele sunt importante

Fibrele pot influenta cantitatea de zaharuri absorbita de organism si asociate cu anumiti carbohidrati acestea scad nivelul IG-ului. Faina integrala, spre exemplu, datorita continutului crescut de fibre din compozitie este un carbohidrat cu IG mediu ce nu contribuie la ingrasare, la fel este si cazul orezului Basmati si al celui brun sau al fainei de secara. In alimentele procesate (orezul alb, faina alba, etc.) fibrele sunt extrase si drept consecinta IG al acestora creste.

Alimentele si procesarea termica

Anumite alimente sunt influentate de procesarea termica (gatit sub orice forma) si desi in varianta lor proaspata sunt considerate carbohidrati cu IG scazut, spre exemplu morcovul cu un IG in stare cruda de 30, prin gatire devine un carbohidrat cu IG foarte crescut de 85. Alte exemple din aceasta categorie sunt: pastele, orezul, cartofii, radacinoasele si porumbul (in mare parte carbohidrati bogati in amidon).

Daca ti-a fost de folos informatia da un share sa afle si prietenii tai despre ea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s